Analyse van het schilderij 'Adolf en Catharina Croeser aan de Oude Delft'

Adolf en Catharina Croeser aan de Oude Delft is gemaakt door Jan Steen. De afmetingen van het schilderij zijn, een hoogte van 106 cm, een breedte van 96 cm en een diepte van 8 cm. Het schilderij is in 1655 geschilderd.
Wij hebben voor dit werk gekozen, omdat het zich op een stoepje afspeelt en het lijkt op een aantal stoepjes die ook te vinden zijn in Wijk. Daardoor kwam het schilderij gelijk veel realistischer over en was het makkelijker om erin te verdiepen.
Het meest aansprekend vinden wij dat je duidelijk kan zien dat Adolf en Catharina Croeser tot de adel behoren, dit kun je zien aan de kleding. Het spreekt ons minder aan hoe denigrerend Adolf naar de burgers die langslopen kijkt.
In beide afbeeldingen zie je huishoudens met blije mensen. Het is dus allemaal in de buurt van een huis. Het valt op dat het vooral burgerlijke taferelen zijn.


Hoewel dat wel een verschil is met het schilderij wat wij gekozen hebben, want op dat schilderij zie je de burgemeester die dus eigenlijk boven de burgers staat ook afgebeeld. Wij denken dat Jan Steen vooral huiselijke taferelen schilderde, om de maatschappij van toen te defineren.
Op ons schilderij zie je Adolf Croeser en zijn dochter Catharina Croeser. En wat passerende burgers die nog iets proberen te vragen, maar Adolf (de burgemeester) lijkt er geen gehoor aan te geven. Op de achtergrond is de gracht en de kerk te zien, en op een bruggetje over de gracht is een man te zien die het tafereel staat te bekijken.
Je ziet dat het op een canvas doek geschilderd is en dat er gebruik is gemaakt van olieverf. Je kunt die zien doordat er met een erg dun laagje geschilderd is.
Er is voornamelijk gebruik gemaakt van felle kleuren, en de kleding is juist wat doffer.
Al zijn het dan niet echt vormen in de zin van een rondje of een vierkant, het is wel erg realistisch geschilderd, het lijkt bijna gewoon een foto, er is ook diepte gebruikt in het schilderij, dit kun je zien aan de schaduwen (zie rondje op schilderij). Maar het is hele erg realistisch gehouden, de huizen zijn wel iets minder scherp of hard aangezet dus die vallen iets minder op, maar die zijn dan ook het niet het belangrijkste in het schilderij. Daarom is er volgens ons voor gekozen om die iets minder op te laten vallen dan de mensen zelf.

De burgemeester zit als hoogste wat logisch lijkt, want hij heeft op dit schilderij de meeste macht. Het beeld is niet symmetrisch, want het zou een beetje raar zijn als de kerk van Delft er twee keer naast elkaar op zou staan. De compositie ziet er wel uit alsof er goed over nagedacht is. Dat komt waarschijnlijk omdat iedereen precies en bepaalde richting op kijkt, en we nemen aan dat er goed nagedacht is over welke kant ze dan opkijken en waarom dat zo belangrijk is voor het schilderij.
Ze hebben beste nette kleding aan voor die tijd, die man heeft een net pak aan en de vrouwen hebben allebei een jurk aan, eigenlijk gewoon zoals de kledendracht toen was. Iedereen zag er wel zo uit in die tijd. Jurk met onderjurk, jasje en rok heel netjes en degelijk. En allemaal hebben ze een hoofddeksel op.
Dit sfeer komt op dit schilderij over als een beetje kil omdat er maar zo weinig mensen op het schilderij te zien zijn. Maar omdat het wel een lichte blauwe lucht op de achtergrond heeft geeft het ook wel weer een zomers gevoel, overigens kun je ook door de grauwe wolken een negatiever idee krijgen. Het zou namelijk zomaar eens kunnen gaan regenen.
Wij denken dat de kunstenaar de nadruk probeert te leggen op het verschil in aanzien van de verschillende afgebeelde personen. Omdat de burgemeester hoger zit dan zijn dochter, en nog weer lager staan de vrouw en haar waarschijnlijk zoontje. Die alle burgers vertegenwoordigen denken wij.
Wij vinden dit beeld zowel mooi en vrolijk als erg triest. Vrolijk en mooi omdat het wel zomer lijkt op dit beeld blauwe lucht witte wolk op de achtergrond en een bloemetje in het raamkozijn van het huis. Maar het is ook triest, omdat er erg duidelijk wordt hoe groot de verschillen in aanzien toen waren. Want het gevoel dat je krijgt bij het zien van een burgemeester die zo naar de vrouw/burger kijkt kun je of wij in ieder geval niet erg vrolijk van worden.

Eigen ervaring
Ik vond het heel indrukwekkend om de schilderijen in het echt te zien. Al was de nachtwacht niet het schilderij waar we ons project over deden vond ik dat de mooiste. Ons eigen schilderij was helaas uitgeleend dus konden we het niet in het echt bekijken, dat vind ik wel jammer. Maar de andere schilderijen van Jan Steen die daar in het Rijksmuseum hangen leken wel een beetje op ons schilderij, dus hebben we die goed bekeken. Daar viel op dat Jan Steen voornamelijk huishoudens schilderd.
De schilderijen van Jan Steen kon je vooral herkennen doordat hij met maar een dun laagje verf geschilderd heeft. En er zijn ook felle kleuren gebruikt. Om de aandacht naar het schilderij te trekken, en de meeste aandacht gaat dan natuurlijk naar het felste in het schilderij.
De lijsten bij de schilderijen van Jan Steen waren bij iedere schilderij hetzelfde. Het was een soort gouden lijst met een versiering erop. Op de foto ziet u de officiële lijst omdat het moeilijk is om te omschrijven. Er zat eigenlijk een ander schilderij in de lijst.
Maak jouw eigen website met JouwWeb